Met kunst je angst de baas!
Een kunstzinnige faalangstreductietraining voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar die last hebben van faalangst en onzekerheid en daardoor belemmerd worden in hun dagelijks leven. Voor kinderen die houden van spelen en creatief bezig zijn.
|
Klik hier om de folder te downloaden
|

‘Met kunst je angst de baas’ is ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen een cognitief gedrags-(spel)therapeut, Felicia Stoutjesdijk, een orthopedagoog gespecialiseerd in leerproblemen, Lillianne de Werk en de praktijk voor kunstzinnige kindertherapie. Deze training is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde methoden ‘Kunst in Contact met kinderen’ (Giesen & de Mare, 2015) en Cognitieve Gedragstherapie (o.a. Bögels, 2011). Wij delen de visie dat een kind het beste geholpen kan worden door zowel te kijken naar zijn denken, voelen als handelen in een werkvorm die past bij hem/haar, zoals spel, verhalen en creatief werken met bijvoorbeeld klei en verf. Kunstzinnige activiteiten worden ingezet om te oefenen met waarnemen, inleven en het begrijpen van zichzelf en anderen. In de training worden verhalen voorgelezen die aansluiten bij het thema van de dag, waarna deze wordt verwerkt met kunst maken. Er wordt stilgestaan bij het feit dat iedereen wel eens bang is en dat dit normaal is, maar dat als de angst ervoor zorgt dat je leven minder leuk en makkelijk is, het tijd is om die angst aan te pakken! Wij vinden dat u als ouder onmisbaar bent tijdens deze training. Uw betrokkenheid is nodig om dat wat uw kind leert tijdens deze training, toe te kunnen passen in het dagelijks leven.
Voor wie?
‘Met kunst je angst de baas’ is een faalangstreductietraining voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar die last hebben van faalangst en onzekerheid en daardoor belemmerd worden in hun dagelijkse leven. Er bestaan drie vormen van faalangst. Cognitieve -, sociale- en motorische faalangst (Nederlands Jeugdinstituut, 2013). U kunt faalangst bij uw kind herkennen aan angst voor prestaties op school (zoals: blokkeren bij een toets of spreekbeurt), angst om negatief beoordeeld of afgewezen te worden en/of angst om fouten te maken hij het handelen (zoals: blokkeren bij de gymles). Voor kinderen die zich hierin herkennen en die tevens houden van spelen en creatief bezig zijn, is deze training ontwikkeld.
De training
De training is opgebouwd uit twaalf kinderbijeenkomsten van wekelijks 1,5 uur en twee ouderavonden. De eerste kinderbijeenkomsten zijn gericht op veiligheid en het versterken van het zelfvertrouwen. In het middengedeelte worden de eigen levenservaringen met de kunstzinnige opdrachten verbonden. De laatste kinderbijeenkomsten zijn gericht op het verder versterken van het zelfvertrouwen en het aangaan van lastige of spannende (leer-) situaties. De kinderbijeenkomsten bevatten bewegingsoefeningen, verhalen en kunstzinnige opdrachten. Het kunstzinnige werk wordt gezamenlijk bekeken en besproken. De waarneming wordt geoefend en ervaringen worden gedeeld. Dit vraagt open staan voor elkaar, respectvol luisteren en het eigen oordeel terughouden. In twee ouderavonden wordt u als ouder bijgepraat over waar uw kind tijdens de training mee bezig is. Tevens krijgt u handvatten hoe om te gaan met de angst van uw kind en hoe u uw kind kan ondersteunen om het geleerde toe te passen in de thuissituatie.
Doelen
Niet de klacht, het negatieve gedrag, staat centraal in de training, maar de eigen kracht. Het kunstzinnig werken in groepsverband geeft zowel ruimte aan de individuele ontwikkeling gericht op zelfwaarneming, zelfbeleving, zelfreflectie en zelfsturing, als aan de sociale ontwikkeling gericht op het waarnemen, inleven, begrijpen en samenwerken met anderen. Basisvertrouwen (vertrouwen in jezelf en in anderen) wordt versterkt, waardoor kinderen beter met hun gevoelens van angst om kunnen gaan en met meer zelfvertrouwen lastige (leer-)situaties aan durven gaan.
Praktisch
Tijdens een kennismakingsgesprek hoort u meer over deze faalangstreductietraining, maakt kennis met ons en krijgt de gelegenheid om uw vragen te stellen. ‘Met kunst je angst de baas’ bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten op de maandagmiddag van 15:30 tot 17:00. De laatste 5 minuten van de bijeenkomst worden gezamenlijk met ouder(s) afgesloten. De training start vanaf 16 januari 2017. Na de laatste bijeenkomst is er een expositie van al het gemaakte werk. Gedurende de training worden er twee ouderavonden georganiseerd (na 5 en 9 keer). Drie maanden na de laatste bijeenkomst volgt een terugkombijeenkomst. De kosten voor de gehele training (12 bijeenkomsten, materiaal, telefonische intake, twee ouderavonden en de terugkombijeenkomst), zijn 595,-. Indien u aanvullend verzekerd bent is het mogelijk een deel van de training vergoed te krijgen ook zijn er mogelijkheden de training vanuit het PGB vergoed te krijgen.
Voor scholen: wij beiden deze training tevens voor scholen aan. U als school koopt dan de volledige training in. Er kunnen minimaal 5 en maximaal 15 kinderen deelnemen. Mocht u hier meer over willen weten neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Locatie
Molslaan 121 2611 RK Delft
Parkeren (betaald) is mogelijk in de parkeergarage in de Zuidpoortgarage. Gratis parkeren kan soms nabij Oudraadtweg (achter NH hotel Delft).
Mocht u een kennismakingsgesprek willen aanvragen vul dan het contact formulier in en wij nemen contact met u op.